Thursday, September 17, 2009

RAMAZAN BAYRAMI NESVESI

Bugun kizim hasta oldugundan tum gun evdeydim. Beraberce mutfaga girdik ve yaklasmakta olan Ramazan bayrami icin yapacagimiz 3 katli pastanin keklerini hazirlayip, pisirmeye basladik. Bu benim verecegim ilk tarif olacak. O yuzden de Ramazan bayrami sebebiyle olmasi da pek manidar oldu. Niyetim soyle sade ama sadeliginden guzelligini alan limonlu kremali pasta yapmak. Tabi son dakika da birseyler ters gitmezse. Pasta yapanlar bilir, bazen en basit pasta en zor yapilan kek oluverir. Mutfak isleri, laboratuvar gibi, bazen bir seyler pat diye calismaz. Halbuki butun sebepler ayniyken. Aslindan degisen bir sey var: Ruh haletimiz ve ona bagli olarak bizden etrafimiza yayilan enerji. Aynen Kuantum fiziginde oldugu gibi, bir tas bile evreni etkiliyorsa, benim nuh haltim neden pastami etkilemesin?
Kisa keseyim, laf uzadi...

Yagli Klasik Pandispanya Keki:
12 buyuk boy yumurta
1 cup siviyag
5 cup seker
4.5 cup kek unu (kendiliginden kabaran degil)
1.5 yemek kasigi kabartma tozu (15 gram)
1/2 cup tam yagli sut
Parchomen kagidi tepsinin icine koymak icin
Sprey yag yada siviyag (tepsiyi yaglamak icin)
Firin ayari: 350F, onceden isitilmis


1) Seker ve yumurtalari bir kapta el mikseri ile yuksek ayarda yaklasik 5 dakika cirpiyorsunuz. Yumurtalarin rengi acilip sampanya sarisina donusune ya da alinizdeki malzeme teknik olarak iki katina ciktiginda olmus demektir.
2) Once 1 cup unu ekliyorsunuz. Mikserin 1 ayarinda kibarca karistiriyorsunuz. Sonra 1 cup zeytinyagini katip karistir, 1 cup unu ekle karistir. Sonra sutu karistirip, kalan unu ve kabartma tozunu ekleyip karistirin.
PS: Unu eklemeye basladiktan sonra, hep bir un, bir sivi, bir un seklinde karistirmaya devam edin. Ve herzaman once unu ekleyerek baslayip, unla bitirin.
3) Tepsi tabanina gore kestiginiz parchomen kagitlarini yerlestirip, tepsiyi guzelce kenarlari da dahil yaglayin. Hazirlatiginiz hamuru tepsilere yerlestirin. Bu hamur 2 inch derinligindeki birer adet 10inch, 8inch, ve 6inch yuvarlak tepsiyi 3/4 oraninda doldurmaya yeterli. Ben butun tepsileri ayni anda firinin ust rafinda yaklasik 1 saat pisirdim. Kurdanin keklerin ortasina batirdiginizda temiz geldiklerinde, pismisler demektir.
PS: 10 inch tepsi: yaklasik 4.5 cup hamur
8 inch tepsi: yaklasik 3.5 cup hamur
6 inch tepsi: yaklasik 2.5 cup hamur
4) Pisen kekleri 20 dakika tepsilerin icinde oda sicakliginda sogutun.
5) Keklerin kenarlarini bicak yardimiyla oynatin ve tepsiyi ters cevirip, cekinizi cikarin. 1 saat kadar da boyle sogutun.
6) Jelatine (Saran wrap) sarip buzdolabinda en az 5-6 saat bekletin. Boylelikle kekleri daha rahat kesebileceksiniz.
Ben keklerimi 4 katli yapacagimdan, bir grup daha pisirdim. Sonunda ikiser adet 10, 8, ve 6 inch keklerim oldu. Buzdolabindan cikarinca daha kolaylikla hepsini ortadan ikiye kesebilecegim. Bu kismi atlayip, direk kekinizi birlestirip, suslemeye baslayabilirsiniz.
PS: Cup olcusu, bizim Turk usuluyla 1 su bardagina denk degil: 1 Su bardagi: 3/4 cup gibi oluyor. Size tavsiyem, ozellikle Amerika'da yasiyorsaniz, cup olcusu almaniz.

KEKIN BIRLESTIRILMESI: PASTAYA DOGRU!
 Tekrardan merhaba. Bugun bayramin 2. gunu (Eylul 22, 2009) ve isteyim. Malesef US'de tatil degil. Ama dun Divan Kultur Merkezi'nde cok guzel bir bayram kahvaltisi ve programi duzenledik. Ben de arkadaslarin yardimiyla guzel bir pasta-tatli masasi hazirlanmasina yardimci oldum. Yukarida tarifini verdigim pasta kekini de 3 katli pastayi hazirlamada kullandim. Su an step step pastanin hazirlanisinin resimlerini cektim ve ekledim. Krema olarak limon peltesi kullandim. Once yagli krema ile pastanin kekin kenarlarindan gecerek bir havuz olusturdum ve sonra limonlu kremayi havuzun icine yaydim. Resimlerde bayagi net gozukuyor. Sonra ikinci kat keki koyup, bu islemi tekrarladim. En son katida yerlestirdikten sonra, pastanin disini ince bir sekilde yagli krema ile kapladim. Bu isleme "CRUMB COATING" deniyor. Sonra buzdolabinda en az 1 saat dinlendirdikten sonra, disini bir kat daha yagli krema ile kapliyorsunuz. Bu asamada pastanin disi saten kaplama gorunumunu aliyor. Bu sivazlamayi pasta ucuyla keki dondurerek basarabilirsiniz. 

Herkese hayirli bayramlar, bol sekerli muhabbetler...





Pastanin bitmis hallerini Kultur merkezinde hazirladigimiz pasta masasinin resimleriyle beraber verecegim.
MEDALAINE:
Diger bir tatli ise Medalaine isimli yumusak keklerdi. Tarifi Martha Stewart'sin Wedding Cakes adli kitabindan aldim. Tarif cok guzel calisti, ama 400F yerine 375F'da pisirmek lazim. Tarifi daha sonra verecegim. Simdilik resimlerle agzinizi sulandiracagim izninizle...

Malzemeler
1 1/2 cup un
3 buyuk yumurta yumurta
2 buyuk yumurta sarisi
3/4 cup seker
1/2 cay kasigi kabartma tozu
1/4 cay kasigi tuz
3/4 cup (1 1/2 stick, ya da 170 gram) Eritilmis tuzsuz tereyag
2 yemek kasigi limon kabugu rendesi
2 yemek kasigi sikilmis limon suyu
1 tatli kasigi vanilya (sivi ise 1 tatli kasigi)



Seker, yumurta, limon kabugu, limon suyu ve vanilyayi el mikseriyle orta hizda (speed 6) yaklasik 5 dakika cirp. Karisimin rengi acik sari olunca karistirmayi birak.


Icine tereyagini ekleyip, karistir. Bir plastik spatul yardimiyla, unu, kabartma tozunu ekle ve FOLDING teknigiyle karistir. Bu karisimi yaklasik 30 dakika ustu ortulu bir sekilde 30 dakika beklet.
Firini onceden beyaz renkli madeleine kaliplari icin 375F ya da siyah kaliplar icinse 350F'a ayarla. Kaliplari yagla, sprey yaglar bu kucuk kaliplar icin ideal. Hamurdan dondurma kasigi yardiymla alip, kaliplarin 3/4'unu doldur. Isinmis firinda 7-8 dakika, keklerin kenarlari kizarincaya kadar pisir. Cok dikkatli olunmasi gereken husu, bu kekcikler cok cabuk pisiyor. Ilk denemenizde 6 dakika sonra kurdan keklerin icinin pisip-pismedigini ceketmekte fayda var. Cunku her firin farkli oluyor.


Bundan sonraki tarifleri yazmacagim, resimlerini vermekle yetinecegim. Bu pastlari ve paskalyalari zaman icinde eminin tekrardan yapacagim icin, o vakit veririm tariflerini. Cunku bayagi bir gec oldu ve ben hala resimleri eklemedim. Kisaca gozlerinizi bayram ettirecgim simdilik. Hepinizin bayramini kutlarim.


BAYRAM SOFRASI VE TATLI MASASI VE BENIM HAZIRLIK TELASIM!
Bu bayram, arkadaslara Turkiye'den uzakta olmamayi "pastane kulturuyle" yasatmaya calistim. Tabi esim cok yardimci oldu. Soyle, sure kisitli oldugundan, yani pastalari son 2 gunde yapmam gerektiginden, isle Neval'de bir yandan olunca, Sevki'nin de bayagi kosusturmasi gerekti. Alinacaklarin bir kismini O'na siparis ettim. O da sagolsun "daha yeni markete gittim" demeden, malzemeleri isten cikip alip getirdi, sonra da ise geri dondu. Allah'in takdiri Neval gecen hafta sali mide visrusunden hastalaninca, haftanin gerisini ben de O'nunla evde gecirdim. Cok da iyi oldu evde kalmam. Boylelikle kekleri, kizimla persembe gununden itibaren pisirmeye basladik. Cuma gunu 3 katli beyaz pasta suslenmek uzere hazirdi. Son bir cila olarakatan disina krema surulmesi gerekiyordu o kadarcik. Medalaine isimli keklerin buyuk bir kismini da cuma gunu pisirdim. Geri kalanini cumartesi tamamladi. Cikolatali pastalarin keki de cumadan hazirdi. Cumartesi kremalayip meyveleri yerlestirdim. Iftardan sonra da 3 saat mesafeden gelen aile dostumuz Evren'in Neval'e bakmasiyla, ben de cikolatali pastalari tamamladim. Bu arada cikolatali ganaji 3 gun onceden hazirlayip dolaba koymustum. Peynir kremali havuzlu-cevizli kek ise en kolayca yapilaniydi. Persembe gunu dolapta pazar sabahini beklemek uzere hazirdi. Bir de bu kadar hazirligin arasinda, persembe, cuma, ve cumartesi aksamlari Sevki'nin dukkanda iftar vakti cok sevdigimiz dostlarimizi agirladik. Sevki herkese kebap yapti.
Cumartesi gecesi saat 12:00am'e dogru yaklasirken baktim ki isler bitmek uzere, cocuklar icin soyle bir eglenceli kup kek yapayim dedim. Isi kolaylastirmak icinde hazir kek mix kullanip, uzerlerini de hazir yagli krema ile kapladim. Renkli sekerlerle de susleyince, cocuklarin pek ilgisini ceken bu eglenceli kupkekler ortaya cikti. Itiraf etmeliyim ki bu kadar isin hic birinde zorlanmadim, fakat paskalya corekleri beni bayagi bir stres yapti. Iki olcu hamuru yogur, mayala, sekil ver, tekrardan mayala ve pisir. Sonuc 4 adet sac orgusu seklinde 80 kisilik corek. AMA YA 150 KISI GELIRSE BAYRAM PROGRAMINA??? Hadi bir daha ayni filmi bastan oynat: Hamur yogur, mayala, sekil ver, mayala, pisir...Offf of...Neyse iftar icin evden ayrilmadan paskalyalar hazirdi. Sanirim siz de okumaktan yoruldunuz, YETER diyorsunuz.
Aynen ben de oyle dedim. Cumartesi gecesi yataga gittigimde herkes coktan 2. dem uykusuna gecmis, saat coktan 2:00 am olmustu bile. Alti saat uykudan sonra, bayram namazindan gelen Evren'in esi Bugra'nin sesi ve Sevki'nin zorlamalariyla yataktan surunerek ciktim. Kultur merkezinde de sozvermisim, erken gelip ortaligi suslemeye, masalari organize etmeye diye. Nerdeeee!!! Bir de 3 katli pasta kultur merkezinde ust uste birlestirilip, cicekler eklenecek. Cicek almaya vakit yok, saat coktan 9:30 am. Neval suslu tullu pembe elbisesini giymiyecegim diye direniyor, altini degistirtmemek icin o odadan bu odaya kaciyor, ve de Sevki hadi hadi demessine tezatlikla Neval konusunda yardimci olmuyor. Ben bir yandan giyinip, sacimi kurutmaya calisirken, Neval'i yakalamaya calisiyorum, ve de asagi kata gidip pastalari parcalamasin diye 2. kata inmesine engel olmaya calisiyorum. Sevki ne yapiyor, sadece hadi hadi diyor. Hani, bana Elveda Rumeli ifadesiyle "SIKLET" basti. Tabi bunun faturasi da SEVKI beye patladi... Sonunda Evren'in yardimiyla Neval cici elbisesini giydi, ve O'nun gozetiminde asagi kata indi. Neval'i araba koltuguna baglayip, boylelikle pastalari Nevalin hismindan kurtardiktan sonra pastalari arabalara yerlestirmeye basladik. Bugra ve Evren'nin yardimiyla ancak 4 kisi yarim saatte herseyi-pasta, corek, tabak, kasik...vs- iki arabaya yuklemis olduk. Olur da 3 katli pastanin birlestirilmesi sirasinda bir aksilik cikarsa diye kurdalelerimi de aldim yanima. Boylelikle kotu gozukebilecek yerleri kurdale ile kapatacaktim. Neyse ki pastanin arka tarafindan azicik Eifel Kulesi gibi olmasinin disinda bir aksilik olmadi. Kar cicekleri gibi bembeyaz 3 katli bir Ramazan Bayrami pastamiz olmus oldu. Ilginc olan diger bir konu ise, birisi tam istedigim gibi turuncu renkte papatyalar alip, Divan Kultur merkezinde bir vazonun icine yerlestirmis olmasiydi. hemen o buketten caktirmadan 6-7 adet papatya koparip, pastanin yanlarina ilistiriverdim. YEYYY!
Pek cok arkadasin yardimiyla, pek sik bir kahvalti sofrasi ile pasta masasi ortaya cikti. Bol bol borek yiyip, pasta atistirip durduk gun boyunca. Afiyet olsun bizlere!!!







Bu bebislerde "BAYRAM SEKERLERIMIZ".
Sevgili kizim pembeli Neval Beyza Cakmakci, Serra Tulu, Azra Kilinc, Nilgun hanimin oglu ve de Sude Nur'cuk.
     

3 katli beyaz pastam, "perfect degil" ama ideale yakin. Bir daha sefere daha iyi olacak ins. Deneyim, deneyim, deneyim...
  
Veeee iste pasta masasi........



Genis acilimdan yine pasta masasi.