Wednesday, September 30, 2009

GECMIS GUN OLUR KI: BIR EVLILIK HIKAYESI

         Bu ilk 3 katli pastami yapali uzerinden nerdeyse 9 ay gecti. Tam tarih aklimda: 9 Ocak 2008. Bu tarih benim ne evlilik yildonumum ne de nisan. Ayse ve Mustafa Bey'in evlilik yildonumu! Birkac ay sonra ilk evlilik yildonumlerini kutlayacaklar, ama ben ancak simdi basladim onlarin hikayesini anlatmaya...
Hikaye dedimde hani gercekten hikaye: Internet uzerinden tanisip, Ayse'nin NC'ye Ebru dersi vermesi vesilesiyle gelip tanismlarina kadar ilerleyip, nisan, bohca derken, Ocak 9, 2009'da Divan Kultur Merkezi'ndeki evlilik torenleriyle mutlu bir baslangic yapan bir hayat hikayesi. Bana da onlarin dugun pastasini yapmak nasip oldu. Ayse hanim tabi ne tur bir pasta gelecegini bilmediginden cok sasirmisti. Babasi ise torenin sonunda ancak pastanin ev yapimi oldugunu anlayabilmisti. Halbuki amcanin gozlerinin onunde 3 katli pastayi birlestirip, ciceklerle susleyip, kremayla incileri kekin kenarlarina kondurmustum.
     Herkes icin bir ilkti bu toren: Amerika'da ilk defa bir dugune katildim; ilk defa 3 katli bir pasta yaptim; ilk defa profesyonel olarak bir dugun pastasi dizayn edip, yapmak nasip oldu ; ilk defa misafirler icin dugun cikolatalari hazirlafim. Tabi Ayse ile Mustafa bey icin cok ilkler vardi. Alisagelmis geleneklerin disinda gerceklesen bu dugun iki guzel insanlari biraraya getirdi. Bizlerde hala meyvelerini topluyoruz. Ayse hanim sayesinde, pek cok arkadas Ebru sanatini ogrenme firsati buldu. Onumuzdeki hafta sonu ise ilk Ebru dersleri basliyor. Kutuphanelerde ve okullarda Ebru sanatini tanitan sunumlar oldu. En guzelide her sene Festival'de kulturumuzu tanitmak icin Turkiye'den hangi sanatcilari davet etsek telasimiz, Ayse hanim sayesinde biraz hafiflemis oldu. Iyiki evlendiniz diyorum tekrardan..
       Bu pastanin disi seker hamuru ile kaplanip, sonra yenilebilir simler firca yardimiyla direk suruldu. Yaklasik 2 saat suren sim kaplamanin sonunda bembeyaz, paril paril pasta katlari ortaya cikti.
Pastanin ilk iki kati birbiri ustune oturdulduktan sonra, 3 kat plastik cubuklar yardimiyla yukseltildi. Bu cubuklar Wilton marka ve pek cok cesitleri Michael isimli "craft" yada Turkcesiyle el isi magazalarinda satiliyor. Olusan araliga ise taze kirmizi guller yerlestirildi.
Nikah sekerlerimiz ise ev yapimi pembe, beyaz kirmizi kalp seklinde cikolatalardi.
Onlar erdi muradina, biz yiyelim cikolatalari...
THE END!

Monday, September 28, 2009

FIRIN ISILARI

Dogru firin isisi kullanildiginda enfes tatlar, pastahane urunu gibi tatlilar kekler pisirilebilir. Amerika'da yasadigimdan, butun dereceleri Fahrenheit olarak yazdim. Ama dunyanin diger bolgelerinden yasayan ya da tarifleri Celcius uzerinden verilenler icin Isilarin birbiri cinsinden degerlerini asagida veriyoruum.
F: Fahrenheit, Amerika'da genel olarak kullanilan isi birimidir.
C: Celcius, Avrupa'da kullanilan isi birimidir.
300F: 150C
325F: 160C
350F: 176.7C, fakat firinda 180C derece olarak kullanilmaktadir.
400F: 200 C
425F: 220C
450F: 230C
500F: 260C
Fahrenheit nasil Celcius'a cevrilir?
Mesela 350F'i merak ettik:
(350-32)/9.5= 176.5C

Sunday, September 27, 2009

LIMONLU NEMLI POUND KEK

Kek konusunda kitaplara pek guvenmem. Genelde kendi deneyimlerime dayali bir kek yaparim ya da internetten cok takip ettigim siteleri bir arastiririm. Fakat bu sefer yeni aldigim Cuisine at Home dergisinin Agustos ayi, kek yapma acisindan ilgimi cekti. Bugun ben de sadece ev halkimiz icin bu dergiden, tarifte cok az degisiklikle limonlu pound keki denedim. Gercekten pastaneden cikmis gibi lezzetli ve yumusacik oldu. Ayrica kekin ici de cok hos gorumluydu: dolgun, parlak, ama yumusacik.
Malzemeler:
1 cup sut
1 tatli kasigi vanilya
1 tatli kasigi limon eksresi
1 1/2 cup (all purpose) un
1 1/2 kek unu
1 cay kasigi kabartma tozu
1/2 tatli kasigi tuz
2 stick (herbiri 113 gram, ya da 1/2 cup) tuzsuz yumusak tereyagi
1/2 cup cig krema*
2 cup seker
6 oda isisinda yumurta
Firin ayari: Onceden 325F'a isitilmis. Bu derece ayari kullandiginiz kaliba gore degisir. Eger koyu renkli derin bir kek kalibi kullaniyorsaniz, 325 ile 350F arasi isi ayari degisir. Acik renkli kaplarda ise 350F idealdir. Yine de ilk defa kullandiginiz bir kalibi "HAFIYE" gibi takip etmekte fayda var. Benden soylemesi...
Yapilisi:
  1. Sutu ilit.
  2. Yag ve sekeri el mikseri yardimiyla orta hizda puf puf olana kadar karistir. Yaklasik 4-5 dakika.
  3. Cig kremayi ekle ve seker iyice eriyinceye kadar cirp.
  4. Teker teker yumurtalari ekle ve karistirmaya devam et.
  5. Sonra unu ekle ve karistir.
  6. Sutu ekle ve karistir.
  7. En son kek unu, tuz, limon eksresi, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip karistir.
  8. Kalici guzelce spreyle yagla.
  9. Hamuru kaliba dokup, ustunu duzledikten sonra, 325F'da yaklasik 60-70 dakika pisir. Kekin pisip pismedigini kurdan ile  test edin.
  10. Pisen keki firindan cikardiktan sonra, 10 dakika kalip icinde sogutun. Sonra bir bicakla kekin kenarlarini oynatip, ters cevir ve kalipdan cikar. Soguyunca servis yapin. Isterseniz uzerine pudra sekeri serpebilirsiniz.
* Orijinal tarifte cig krema yerine, 4 oz. krema peynir kullaniliyordu. Peynir konusunda emin degilseniz, benim gibi cig krema kullanabilirsiniz.
* Limon eksresi yerine kekinizi sadece vanilyali da yapabilirsiniz. O zaman 1 olcu daha fazla vanilya (yaklasik 2 tatli kasigi) kullanmanizi tavsiye ederim.

Afiyet olsun.