Tuesday, March 16, 2010

Dogum Gunu Pastalari: Mutlu Yillar Ekrem Abi Ve Mustafa Kardes!

               Bu pasta Oznur hanim tarafinda sevgili esi icin istendi. Festivalde yaptigimiz cikolata ganajli- frambuazli kekin aynisi:
Yogun Kakaolu Kek:
4 yumurta,
1 cup + 2 yemek kasigi un
1 cup valhorna kakao*
1 cup toz seker
1/2 cup misir ozu yag
1/2 tatli kasigi kabartma tozu
1 tatli kasigi vanilya extrasi, ya da 2 paket toz vanilya (toplam 10 gram)

  • Mikserle yumurta ve sekerleri iyice kopurene kadar, yuksek hizda, yaklasik 4-5 dakika cirpin.

  • Kakaoyu ekledikten sonra, mikserle en dusuk hizda 1 dakika kadar daha karistirin.

  • Yagi ekleyip, yine dusuk hizda 2-3 dakika karistirin.

  • En son un, vanilya, ve kabartma tozunu ekletip iyice ve yavasca karistirin.

  • 8 inch buyuklugundeki yuvarlak tapsinizin tabanina gore kestiginiz yagli kagidi yerlestirin. Tepsinin yanlarinida spreyle yaglayin.

  • Kek hamurunuzu kaliba koyun.

  • Onceden 350F'a isitilmis firinda yaklasik 50 dakika pisirin. Kekin pisip pismedigini kurdan yardimiyla test edin.

  • Pisen keki firindan cikarttiktan sonra, 15-30 dakika kalibin icinde sogutun. Sonra tepsiden cikardiginiz, kekin iyice sogumasini bekleyin.

  • Soguyen keki, strece sarip oda isisinda 1 gun bekletebilirsiniz. Ben vaktim kalmadigindan, boyle yaptim. Ertesi gun kekin kremasini surup ve suslemesini yaptim.
               Yine Ganaj sosu 1 gun onceden yaparsaniz iyi olur, boylelikle guzelce sogur ve kivam alir. Ayni gunde yaparsaniz, 2-3 saat kremanin soguyup katilasmasini beklemek zorunda kalirsiniz.
* Valhorna marka kakao cok yogun bir aromaya sahip. Bilindigi uzere kakao yag oldugundan keke degisik bir kivam ve nemlilik kazandiriyor. Ben bu kakaoyu whole foods marketten aliyorum. Ama cikolata sevmeyenler icin normal bir marka, mesela Herheys kakao kullanmanizi tavsiye ederim.

Cikolatali Ganaj Krema:
1 1/2 cup Nestle sutlu damla cikolata**
1 1/2 cup cig krema yada whipping krema
Bir tencere kremayi iyice isitin. Kremayi atesten alin. Cikolatalari icine koyun ve 2-3 dakika bekleyin. Sonra iyice karistirin ve oda sicakliginda sogumaya birakin. Ben oda isisinda sabaha kadar biraktim. Yalniz yaz aylarinda dolapta saklamanizi tavsiye ederim. Pastayi birlestirmeye baslamadan 2-3 saat once kremayi dolaptan cikarmaniz yeterli olacaktir.

Cikolata Bant:
Istediginiz desen cikolata transfer asetat, ben "global sugar art"in sayfasindan satin aldim (http://www.globalsugarart.com/). Asagida buranin transfer asetatlari icin olna web linki var.
1 1/2 cup koyu cikolata wafers ya da eritme cikolata, siz istediginiz tat ve renk kullanabilirsiniz.
Bu islemi onceden hic yapmadiysaniz suradan uye olup, izleyebilirsiniz : http://www.yummyarts.com/

Kekin Birlestirilmesi:

  1. Keki ortadan 2 esit parcaya ayirin. Ayrica, bombeli olan ust kismi onden kesmis olmaniz lazim.

  2. Bir kat keki 8" yuvarlak kek kartonunun uzerine yerlestirin. Hafifce keki sutle islatin. 

  3. Kekin ustune istediginiz miktarda cikolata ganaj surun, ben yaklasik 1 cup kullandim.

  4. Ganajin uzerine de aralikli aralikli frambuazlari yerlestirin. Burada dikkat etmeniz gereken husus, meyvelrin iyice kuru olmasi. Eger meyveleri yikadiktan sonra iyice kurulamazsaniz, uzerlerinde su kremanin akmasina sebep olur.

  5. Meyvelerin uzerine 2. kat keki yerlestirin. Bu sefer sutle islatmiyorsunuz, cunku bu son kat.

  6. Ganajin kalanini iyice keki kaplayacak sekilde surun.

  7. Kekin disini ben cikolata bantla kapladim. Asetatlari pastanizin cevresini kaplayacak uzunlukta ve kekin boyunu azicik asacak sekilde kesin. Parsomen kagidinin uzerine yerlestirin, boylelikle akan cikolatalar zemini kirletmek yerine parsomen uzerinde kalacak. Cikolata "transfer asetat" kagitlarinin uzerine micro dalgada erittigim koyu cikolatayi ince bir sekilde surdum, yaklasik 2-3mm kalinlikta. 2 dakika bekleyip, cikolatanin parlakligi gidince, hemen banti kekin etrafina sardim. Elinizle banta cok bastirmayinki, cikolata desenler bozulup yayilmasin. 

  8. En son seker draje ve frambuazla kekin ustunu susleyin. Ben birde gunun anlamini belirten bir cikolata plaka ekledim. Mutlu yillar Ekrem Abi! 

Cikolatayi cok sevmeyen Mustafa Kardes icin ise, hafif kakaolu bir kek hazirlayip, kremayi basit tuttum. Fakat bu pastanin ici kivili ve cilekliydi.

Un Kurabiyesi

Yedi sene sonra Amerika'da un kurabiyesi yapmayi basardim. Turkiye de devamli yaptigim bu kurabiyeler, Amerikan marka aldigim pudra sekeri ile yapilinca tas gibi sert oluyordu. Ben de bu kurabiye sevdasinda vazgecmistim, ta ki annemin cani un kurabiyesi isteyene kadar. Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim:
Malzemeler:
2,5 kap un (3 su bardagi)
1 kap pudra sekeri (1 su bardagi)
2 cubuk tuzsuz tereyagi (226 gr)
  • Tereyagini erittikten sonra, derin bir kabin icine koydugunuz un ve pudra sekerinin uzerine dokun. Ellerinizle hamuru yogurun.
  • Tepsi icine parsomen kagidi yerlestirin, yaglamaniza gerek yok.
  • Hamurdan ufak parcalar alip, elinizle cubuk seklinde yuvarladiktan sonra, plastik strec arasina yerlestirin. Bu sekilde cubugu daha kolay uzatip, guzelce sekil verebileceksiniz. Sonra bicakla 45 derecelik yan acilarla hamuru kesin. Boylelikle resimdeki baklava sekli olusacak. Dilimleri tepsiye yerlestirdikten sonra, catal ucuyla ustlerini hafifce cizin.
  • Onceden 350oF'a isitilmis firinda dilimlarin kalinligina gore 10-12 dk pisirin. Kurabiyeleri firindan cikardiginizda hala cok yumusak olacaklar, hatta pismemis gibi gozukecekler. Kurabiyeler firindan cikardiktan sonra da iclerindeki isidan dolayi pismeye devam edecekler. O yuzden biraz fazla pisirirseniz, kurabiyeler soguyunca epey sertleseceklerdir.
  • Firindan cikarir cikarmaz, ustlerine pudra sekeri serpin. Boyleikle pudra sekerleri kurabiyelerin uzerine yapisacak, ve aynen pastahanelerdeki un kurabiyeleriniz olacak.
Afiyet olsun.