Saturday, October 17, 2009

Basit Bir "POUND CAKE"



Icindekiler:
4 yumurta
1 1/4 cup seker
1 1/4 cup un (all purpose)
1 tatli kasigi kabartma tozu
1/2 Limon kabugu rendesi
Firin isisi: 350F
  1. Yumurta ve sekeri mikserle yuksek hizda, karisim 2 katina cikana kadar yaklasik 5 dakika cirp.
  2. Icine unu ve kabartma tozunu ekleyip, en dusuk ayarda yaklasik 3 dakika karistir.
  3. Yaglanmis porselen dikdortgen kek kalibina, hamuru dok.
  4. Onceden 350F'a isinmis firinda yaklasik 1 saat pisir. Yalniz bu zamanla firindan firina degisebilir. O yuzden 40 dakika sonra keki kurdan batirarak test etmek gerekir. Kurdan kekten temiz cikarsa, kek pismis demektir. Degilse, her bu sekilde test ederek pisirmeye devam edin lutfen.
  5. Kek pistiktan sonra, kalibin icinde 30 dakika soutun. Sonra kenarlarini bir bicak yardimiyla oynatin. Sonra keki ters cevirin.
  6. Kekin ustune rendelenmis limon kabuklarini serpin.

Friday, October 16, 2009

Want A Piece Of Chocolate?


Resimdekileri pasta mi kek mi diye adlandirsam diye bir turlu karar veremedim. Pasta yemekten hoslananlar pasta diye adlandirsin, kekden hoslananlar kek desinler diyorum. Ne derseniz deyin, cikolata asil onemli kismi bu leziz tadin!
Mutlaka denenmesi gereken tadlar birisi bu verecegim tarif. Yerken, bu tatlinin icinden neler ciktigina misafirleriniz cok sasiracak!

Kekin Icindekiler:
6 yumurta
2 cup koyu kakao
2,5 cup seker
1 cup misirozu yag
2.5 cup un (all purpose)
1 yemek kasigi vanilya
1 tatli kasigi kabartma tozu (1 paket)

  1. Yumurtalari ve sekeri derin bir kaba koy. El mikseri ile orta hizda yaklasik 5 dakika cirp yada yuksek hizda yaklasik 3 dakika cirp. Karisimin rengi acilip, acik sampanaya rengi alinca olmus demektir.

  2. 1 cup unu ekle ve en dusuk hizda el mikseri ile unlar iyice karisima girinceye kadar karistir.

  3. Yagi ekle ve yine en dusuk hizda yaklasik 1 dakika karistir.

  4. Kakaonun hepsini ekle ve karistir.

  5. En son kalan unu, kabartma tozu, ve vanilyayi ekleyin. Dusuk hizda hepsi iyice karisana kadar karistir.

  6. Firini 350 dereceye isit.

  7. Kek kalibini* yaglayin. Hamuru paylastirin. Yaklasik 35-40 dakika pisirin.

  8. Pisen kekleri kalibin icinde 10 dakika soguduktan sonra cikarin.

  9. Soguyan kekin havuz kismina kremayi koyun.

  10. Kremanin ustune de butun cilek ve bogurtlen yerlestirin.

  11. Ustlerine hafifce sogumus cikolatali ganajdan ekleyin. Afiyet olsun.

    *Ben alt kismi ice dogru bombeli kalip kullandim. Boylelikle kekler pistikten sonra ters cevirince, ust kismi havuz seklinde pismis oldu. Bu havuzu istediginiz bir krema ile doldurabilirsiniz. Ben Michael's'dan aldigim, hazir yagli kremayi kullandim. Vaktiniz varsa, daha sonra verecegim yagli krema tarifi ile kremanizi kendiniz de yapabilirsiniz. Eger bombeli kalibiniz yoksa, buyuk cupcake kalibi kullanabilirsiniz. Bu olculer 6 adet icin yeterlidir.

Cikolatali Ganaj
1/2 cup cig krema (Heavy Whipping Cream)
1 cup damla eritme cikolata

  1. Kremayi tencereye koy ve orta isida isit.

  2. Isinan kremayi atesten al ve cikolatalari ekle. 5 dakika bekle. Sonra bir spatul yardimiyla karistir.

  3. Krema 30 dakika soguduktan sonra, keklerin uzerine kasik yardimiyla ekle.




Akika yemegi pastasi. Hosgeldin Halil Bera!!!
Fatma ve Bilal Ankaya ciftinin ilk cocuklari Halil Bera icin verilen yemekte, bana da yemegin tatli kismini yapmak nasip oldu. Bu bidik icin iki adet neseli rulo pasta yaptim. Ustlerini krem santi ile kapladiktan sonra, meyve ile susledim. Sagli sollu meyvelerin uzerlerinden cikolata gezdirince, epeyce yammy bu resimdeki rulo pastalar cikti ortaya. Bir de en son cikolatadan yaptigim kelebekleri yerlestirince Halil Bera pastasi cikmis oldu ortaya. Iyiki dogdun kucuk beyefendi...

Ilk Nisan Pastasi


Ilk yaptigim nisan pastasi. Is yerindeki arkadasin nisanlanmasi uzerine, ben de bu pastayi yapip isyerine goturdum. Arkadaslarla hep beraber afiyetle yedik.



Pastanin disini da cikolatali seker hamuruyla kapladim. Bu seker hamurunu internet uzerinden almistim. Tadi cok lezzetliydi. Kelebegi de cikolatan yapip parsomen kagidi uzerinde donmasini bekledim. Sonra kelebek kanatlarini, cikolatali ganaj ile pastaya yapistirdiktan sonra, ganajla kelebegin govdesini sekillendirdim.

Tuesday, October 13, 2009

Yadira'nin Dogumgunu Pastasi


Bu gecen yaz, Sevki'nin dukkaninda, Selcuk Bey ve ogullari Ali, Hatip ailesi, Jean ve ailesi, Mahin ile Yadira'nin dogumgununu kutladik. Ben de bu gozyasi seklindeki pastayi "drop flowers" teknigi ile ciceklerle donattiktan sonra, Neval'in hismindan kurtarmaya calistim. Asagidaki resimde ne demek istedigimi anlarsiniz. Ben O'na "hayir, sisss" diyorum, O da bana aynisiyla cevap veriyor. En sonunda aksami yanagimda 2 cirmikla bitirdim :(

Bu da gunun anisina nostalji olsun:

Monday, October 12, 2009

Dogumgunu Pastam

Bu seneki dogumgunu pastam (Ocak 21). Gerci vaktinde yiyemedim cunku dogumgununden bir kac gun once safra kesem alindi. O yuzden de diyette oldugumdan yagdan dolayisiyla da yagli kremadan olusan dogum gunu pastamdan uzak durmam gerekti. Gerci ameliyattan iki uc gun sonra pastanin kosesinden kenarindan tirtikladim.

Her zamanki gibi bu pastamin da hikayesi var: Sevgili Neval Beyza devamli hareket halinde oldugundan, ben de hareket alinde oluyorum dogal olarak. Daha cogunlukla da, Neval'i ariyan bir pozisyonda. Iste ustteki anne beni simgelerken, Neval'i ararken, alttaki kurdaleden kayan bebekte Neval'i simgeliyor. Iste boyleee...




Sunday, October 11, 2009

Ilk Siparis ve Kazanc: Yey!


Bu bir pasta, tekrar yaziyorum bu araba yenebilir! Kekten, krema, ve meyve icerikli seker hamuru kaplamali bir dogumgunu pastasi. Disini araba kaportasi boyar gibi, sprey teknigi ile simli mavi boya  kullanip boyadim. Camlar gri seker hamurunun uzerine fircayla gri simlerin uygulanmasiyla daha gercekci oldu. Bu pastanin sahibiyle tanismadim ama, siparis eden Lirida pastanin sinifindaki doktora arkadasi icin bir hediye oldugunu soyledi. Ben de bu zatin "toyota" arabalarini cok sevdigini ogrenince, arabami birazcik kendi arabam toyota matrix'e benzetmeye calistim. Artik siz karar verin gercegine ne kadar benzedigine...

Bir Dogum Gunu Pastasi: "TRILOJI"



En sonunda Canguzel Abla'nin (gecen Ramazan ayi icindeydi), Fahir abinin (Temmuz 11, Neval Beyza ile ayni gun), ve Yekta'nin (onumuzdeki persembe, Ekim 15) dogumgunlerini toplu halde kutlayabildik. Sevki'nin 2 saatlik eve gelmesi ve Seyma-Kenan Gundogdu ciftinin cocuklarinin katilmasiyla ufak bir biraraya gelme oldu. Uzun zamandir hep kultur merkezindeki programlara katildigimizdan, soyle sakince evde misafirlerimizle cay yudumlamak nasip olmamisti takiiii bu cumartesi gunune kadar. Umarim, bundan sonra bu tarz cay tatli muhabbetlerini, evimizde daha sik tekrarlariz. Simdiden cagirilacaklar listesi var, bir de ziyaret edilescekler. Sozu cok uzatmadan, burun resimler diyorum diyorum ama...? Fotograf makinemdeki bir sikintidan dolayi resim cekemedim. Canguzel ablanin iPhone'dan yolladigi resimlerle yetinmek zorundasiniz simdilik, sorry!
Kalp seklinde bembeyaz bir pasta: kenarlarini ise saten kurdale ise seritledim. Inanmayacaksiniz ama, bu pasta kekinin hazir olmasi disinda, kesilmesi, kremalanmasi, muzlarin yerlestirilmesi, seker hamuru ile kaplanip suslenmesiyle sadece 1 saat surdu. Canguzel ablanin fevriligine ve bu ozelliginin pastaya yansimasina veriyorum.

Simdi geleim niye pastaya "Triloji" dedigime: simdi bu 3 kisinin toplu dogumgune atfedidilginden ve ustune onlari simgeleyen 3 tane seker hamurundan uyuyan bebek yerlestirdigimden dolayi. Cicek ise Fatma ablalar bizi ziyaret ettikleri zaman getirdikleri cicek buketinden. Gordugunuz uzere, evdeki hicbirsey israf olmuyor.