Friday, October 9, 2009

Pazar Ziyareti: Wilmington



Suzan ve Ugur bey ile Ela bebegi en sonunda ziyaret etmak nasip oldu. Cumartesi menusunden hazirladigim tatlilari, ev hediyesi tabagin icine yerlestirdikten sonra yola ciktik. Paketin yaninda gorugunuz kagit posette de Ela bebisin hediyeleri var. Yaklasik 2 saatlik yolculuktan sonra Wilmington'a vardik. Yolda giderken yerel bir sebze saticisina da ugradik. Tabi su siralar cadilar bayrami yaklastigindan, Neval'le kabaklarla birazcik oynadik. Guzel bir yolculuk, sen sakrak bir muhabbet oldu.
Kabak tarlasi ve cicekler:





Monday, October 5, 2009

CUMARTESI MENUSU:

Bu cumartesi sabahki islerimi iptal edip, mutfaga girdim. Bir gece once hazirladigim kurabiyeleri pisirip, ilk defa cheese cake'li browni yaptim. Neval icinde kremali tavuk corbasi pisirdim. Ben sizlere kek ve kurabiyelerin tarifini verecegim. Pazar gunu ise bu tatlilardan guzel bir paket hazirlayip, Wilmington'da Suzan-Ugur cifti ile ElaNur bebegi ziyaret ettik. Ilk defa keske bir pastahane olsa demedim, cunku ev yapimi tatlilarim coktan hazirdi. Ugur beyin anne ve babasi da Turkiyeden yeni gelmisler. Boylelikle arkadaslarimizin bahcesinde cok guzel bir ikindi safasi surmus olduk. Sevgili Suzan'da bizim icin meshur ananasli pastasindan hazirlamisti, onun tarifini artik ilerleyen zamanda veririm. Sagolsun teyze de bizler icin sofrayi kisirla donatinca, pek hos seda bir muhabbet oldu. Yine ziyaret etmek niyetiyle ayrildik...
Tarifler: Gul recelli tekerlek kurabiyeler ve Krema peynirli browniler
Gul Kokulu Gul Tadli Tekerlek Kurabiyeler:
1/2 cup (1 stick, 113 gram) yumusak tereyagi
2 cup un (all purpose)
1 cup seker
1 yumurta
1 cay kasigi vanilya
1 cay kasigi kabartma tozu
1/2 cup gul receli (ben Seyyidoglu markayi kullandim)
1/2 cup iyice ogutulmus sam fistigi ya da ceviz
Firin ayari: onceden 375F'a isitilmis.
  1. Yag ve sekeri el mikseri ile krema haline gelene kadar orta hizda cirp.
  2. Yumurta ve vanilyayi ekleyip mikserle karistirmaya devam et.
  3. Un ve kabartma tozunu birbirine karistirdiktan sonra, yagli karisima ekle ve mikserle en dusuk hizda yaklasik 2 dakika karistir. Sonra elle iyice yogur.
  4. Merdane yardimiyla, hamuru iki yagli kagit ya da parsomen kagidi arasinda dikdortgen seklinde 2 cm kalinliginda ac.
  5. Receli hamurun uzerine yay, fakat kenarlara yaklastirmayin. Uzerine de fistiklari serpin.
  6. Sonra sikica rulo seklinde sarip, hamurun disini yagli kagitla sarin.
  7. En az 2 saat dolapta beklettikten sonra, 2 cm kalinliginda diskler halinde kesip, parsomen kagitlari uzerine yerlestirin. Kagitlari yaglamayin. Boylelikle diskler seklini daha iyi muhafaza edecektir.
  8. Onceden 375F'a isitilmis firinda yaklasik 15-18 dakika, kenarlari hafifce kahverengilesinceye kadar pisirin. Firindan cikarin ve soguduktan sonra servis yapin.
PS: Ben 20 dakika pisirdim, o yuzden de kurabiyeler biraz sert oldu. Bir daha ki sefere sadec 17-18 dakika pisirmeyi deneyecegim.

Frambuazli Peynir Kremali Browni:
6 oz (1/2 cup) kuvertur cikolata (ben Grardelli yari tadlandirilmis olani kullandim.)
1 cubuk (1/2 cup, 113 gram) tereyagi
2 yemek kasigi kakao
1 1/2 cup seker
1 tatli kasigi vanilya
1/4 tatli kasigi tuz
3 yumurta
1 cup un (all purpose)
1/2 tatli kasigi kabartma tozu

Peynir Kremasi icin:
8 oz (1/2 cup) krema peynir (cream cheese, normal tuzlu)*
1/2 cup seker
1 limonun rendelenmis kabugu
Ceyrek bir limonun suyu
Bir cimdik tuz
2 yumurta
1 cup taze frambuaz*
*Turkiye de cream cheese bulamazsaniz labne peyniri de kullanabilirsiniz. Yalniz pisirme suresi yaklasik 5 dakika azaltilmalidir.
*Dondurulmus frambuaz da kullanabilirsiniz, yalniz kremanin uzerine eklerken buzlari cozulmeden eklerseniz, pisme sirasinda sekilleri bozulmaz.
Firin ayari: 350F
Firini 350F'a isit.
8 inch genisliginde ve 2 inch yuksekliginde kare acik renk bir tepsiyi yagla.
Cikolata, tereyag, ve kakaoyu bir tencereye koy. Hafif isida karistirarak erit. Cikolata tamamen eriyince tencereyi atesten al ve guzelce karistir.
Icine 1 1/2 cup sekeri, vanilyayi ve tuzu ekle. Sira sira 3 yumurtayi da ekleyip karistir.
Unu ve kabartma tozunu ekleyip "folding" usuluyle yavasca karistirin.
Hamuru tepsiye dokup, kenarda bekletin.
El mikserinin orta hizinda, cream cheese, limon kabugu rendesi, limon suyu, tuzu ve sekeri yaklasik 5 dakika karistirin.
En son yumurtalari ekleyip, klaristirdiktan sonra, pismemis kek hamurunun uzerine yayin.
Ustune de ara ara frambuazlari ekleyip, 350F'da yaklasik 50-60 dakika pisirin. Kurdanla ile browniyi test edebilirsiniz. Cream cheese kismi yapisarak cikabilir ama, kekiniz pismis demektir.
Resimden de anlayacaginiz uzere, kekim azicik fazla pisti, cunku ustu iyice sarardi. Bir 5 dakika daha eksik pisirmek lazim. Tadi pek leziz ve degisik bir tatli oldu. Eger kremali pastalari sevmiyorsaniz, ama illada kekinizde eksili bir tad ariyorsaniz, bu tarifi denemelisiniz. Kolay ve pratik! Hazirlama suresi yaklasik 20 dakika suruyor. Biraz pismesi uzun, ama o arada sizde mutfakta baska seyler hazirlayabilirsiniz. Ben bu keki oda isisinda yaklasik 3 gun tadi degismeden sakladim. Yani misafirlerinize onceden hazirlayip, kenara koyabileceginiz bir browni tarifi...