Monday, February 27, 2012

Seker Hamurundan Yabani Gul


2 senedir youtube sayfalarindan seker hamurundan ya da gumpaste'den gercekci cicek yapimini izleyip ogrenmeye calisiyordum. Ama bir turlu zaman ayirip, bu ciceklerden yapmaya firsatim olmamisti. Sonunda gecen ay Emine Gokce annesi ve babasi ile bizi ziyaret etmeye karar verince, ben de bu ciceklerden birini deneme imkani buldum. Pastanin uzerinde gordugunuz cicek fondanttan yapildi. Tabi sonra bu cicegi saklayip, sevgili arkadasim Evren'in dogumgunu pastasinda kullandim. Onun resmini ayriyeten yayinlayalayacagim.


Cicegin orta kisminda 1,5"lik yuvarlak bir styrofoam var. Cicegin yapraklarini tek tek sekillendirip, bu yuvarlak etrafina yumurta beyazi su karisimi ile yapistirdim. Yapistirici olarak su da kullanilabilir, ama yumurta beyazi-su karisimi daha hizli kuruyor ve kuruyuncada cok guclu bir sekilde yapraklari birarada tutuyor. Boyle cok yaprakli cicekler agir oldugundan, ve bu agirlik yapraklarin dusmesine sebep olabileceginden, yumurta beyazi-su karisimini tavsiye ederim.


Pastanin alt kismindaki bant ise, wilton markasinin kagit yapraklar halinde satilan seker hamurundan kesildi. Sonra yagli krema etrafina sarildi.
Pasta seker hamuru ile kapli degil. Evde yaptigim yagli krema ile kaplayip, dolapta biraz sertlestikten sonra da parsomen kagidi ile elimle duzelttim.

 Yagli krema tarifi:
1 cup crisco yag (isteyen tamamen tuzsuz 1 cup tereyag, ya da 50% tereyag 50% crisco yag kullanabilir)
4 cups pudra sekeri
1-2 yemek kasik sut
1 yemek kasigi misir sekeri suyu (corn syrup) (isteyen ekleyebilir)
  1. Yag ve 1 cup pudra sekerini derin bir karistirma kabinda mikserin orta karistirma hiziyla karistirmaya baslayin. Iyice karisinca, yavas diger sekerleri ekleyin.
  2. En son sut ve surubu ekleyin. Yumusak puruzsuz olana dek en yuksek hizda (yaklasik 10 dakika) karistirin.  Arada spatulla karistirip karisimi toparlayin. 
  3. Her ara verip tekrar bu karisimi kullanacaginiz zaman, tekrardan mikserle 3-4 dakika daha karistirin. 
  4. Bu krema biraz sert olacak, boylelikle kekin disini kaplayip, dondurduktan sonra, uzerine parsomen koyup, utuler gibi duzeltebileceksiniz. Cok asiri kuru oldugunu dusunurseniz, 1-2 yemek kasigi daha sut ekleyebilirsiniz.
Onemli puf noktalari: Sut yerine su kullanbilirsiniz, bunun avantaji sicak havalarda kremanizin bozulma ihtimalini ortadan kaldirmaktir. Sut ise daha parlak bir goruntu verir. Misir surubu ise pudra sekerinin kristallesip, yerken agza parca parca gelmesini engeller. O nedenle pasta tekniklerinde anahtar iceriklerden biridir. Ayni sekilde ganaj yaparken kullanilmasinin sebebi de budur. Kristallesme engellendiginden, cikolata ganajiniz daha parlak gozukur.


 

 

Sunday, February 26, 2012

Bir Sevgi Dolu Pasta


Son zamanlarda yapmis oldugum nadir pastalardan biri daha diyecegim. Cunku kalp seklinde pasta pek yapmiyorum. Bu pastayi da esinin dogumgununu ve 14 Subat sevgililer gununu kutlamak isteyen bir bey siparis vermisti. 


Resimler biraz bulanik cikti. Cunku fotograf makinem bozuldu, ben de eskisi ile idare etmeye calisiyorum. Ilerleyen zamanda umidim, soyle mercekli olan kameralardan alip, pastalarimin resimlerini guzelce cekebilmek.

 

Hosgeldin Zeynep Azra


Bebek partisine katilamasamda sevgili Kubra'nin pastasini yapip Divan kultur merkezine birakmak nasip oldu. Hosgeldin Zeynep Azra hanim. Anne ve babana hayirli bir evlat olman duasiyla...


Aslinda pastanin kendisini bebek zibini seklinde sekillendirecektim. Fakat zamanimin azligindan dolayi sadece seker hamurundan yapip, pastanin uzerine  yerlestirebildim. Dugmeleri de wilton markasinin yeni cikan silikon kaliplarini kullanip, yine seker hamuru ile sekillendirdim.