Monday, December 14, 2009

Cuma Gunu ve Cay Saati

Yaklasik 10 gun once Raleigh, Cary hanimlarini bizim eve gonlumuzce bir aksam gecirmek icin davet etmistim. Chapel Hill'li bazi hanimlar da Tiramisu'yu duyunca bize katilmaya karar vermisler. Pek guzel bir aksam oldu. Arkadaslar ne yapalim diye yardim talebinde bulununca, ya da ben samimiyete dayanarak biraz potluck usulu deyince, genel olarak tuzlular misafirlerden, tatlilar benden oldu. Ben de ilk defa denemis oldugum sobiyet ve Kutahya usulu koftelerimi arkadaslar uzerinde deneme firsati buldum:) SO FAR NO DEATH!
Masamiz: Meshur ev yapimi tiramisumuz, ilk deneyim sobiyet...ve daha neler neler!

 

Tiramisu Tarifi
20cmx6cm uzunlugunda bir tabak icin
Kedi dili: ben iki kat yaptigim icin kalin olanlardan yaklasik 1 paket kullandim. (Harris Teeter brand)
1/2 cup Valhorna kakao: siz herhangi bir cesit kullanabilirsiniz,ama benim favorim bu koyu ve zengin kakao, Whole foods'dan bulabilirsiniz.
450ml cig krema: Heavy whipping cream ya da whipping cream olarak herhangi bir markette bulabilirsiniz.
250gr mascorpone peynir: Italyan peyniri, Whole foods ya da Trader's Joe's dan bulabilirsiniz.
3 orta boy yumurta sarisi
1/4 cup seker
Kahve sosu icin: 2 cups ilik su, 4-5 yemek kasigi seker, 3 yemek kasigi instant kahve: Ben nescafe gold kullandim, ama herhangi bir cesit olur.
Hicbir pisirme islemi icermeyen bu tarif size, resturant kalitesinde tiramisu yapmayi ogretecek. Sadece 30 dakika da hem de!
  1. Once yumurta sarilarini 1/4 cup seker ile mikserle orta hizda yaklasik 5 dakika cirpin.
  2. Mikserle marcarpone peynirini yumusayana kadar cirp. Bu peynir krema gibi oldugundan 1-2 dakikada guzel bir kivam alacaktir.
  3. Mikserle cig kremayi katilasincaya kadar cirp. Yuksek hizda cirparsaniz, 7-8 dakika surer.
  4. Yumurta sarilarini peynire ekle ve mikser yardimiyla iyice karistir.
  5. Sonra bu peynir karisiminin yarisini cig kremaya ekle. Bunu spatul yardimiyla kremanin icine "folding" teknigiyle yedir.
  6. Peynir karisiminin kalan kismini da ayni sekilde ekle ve karistir.
  7. Kahve sosu icin, listedekileri karistir. Kedi dillerini iyice bu karisima batir ve tabaga yerlestir. Tabagin butun tabanini biskuvilerle kaplayabilirsiniz, ya da hafif aralikli dizebilirsiniz. En son, kedidillerinin iyice icten islanmalari icin, ustlerine hafifce kahve sosundan ilave edebilirsiniz
  8. Tabagi kedidilleri ile kapladiktan sonra, hazirladiginiz marcarpone kremanin 1/3'unu yayin.
  9. Kremanin ustune bir kat daha, kahve sosuna batirilmis kedi dillerinden yerlestirin.
  10. Kalan kremayi guzelce ustlerine yayin. Bu asamada, ustunu guzelce sivazlayamazsaniz, kremadan 5-6 kasik ayirin. Tiramisuyu yarim saat buzdolabinda bekletin. Dolaptan cikarip, son bir kat daha kremayi surun. Goreceksiniz daha kolay surulecek ve guzel sekil vereceksiniz.
  11. En son ustune elek ya da cay suzgeci yardimiyla kakaoyu serpin. Dolapta yarin saat, tercihen 4 saat bekledikten sonra servis yapabilirsiniz.
Dikkatli olunmasi gereken bir nokta da su ki, cig yumurta sarisi kullandiginizdan hamile bayanlari uyarmak gerekir. Disarda bir sure kalan tiramisuyu yemek de pek akil kari degil sanirim.
Afiyet olsun.

 

 

 

 

Sunday, December 13, 2009

Kurban Bayrami

North Carolina da dolu dolu bir bayram daha yasadik: Kurban bayrami, 12/27/09, Sukran Gunu'nden bir gun sonra. Boylelikle tatil dolayisiyla cogu kisi, cuma gunu bayram programina katilma imkani bulmus oldu. Gozlerimizin her zaman gormeye alisik oldugu bazi dostlar ise bayrami North Carolina'dan uzakta bayrami kutladilar. Onlarin gonulleri bizde, bizim gonlumuz onlarda cok hos bir bayram kahvaltisiyla basladi bayram kutlamamiz. Sonra beylerin hazirladigi ve kisirla! ikram ettikleri bayram kavurmasiyla midelerimiz senlendi. Tabi pasta ve tatli masamiz yine hazirdi. Oglen gelen palyaco ile cocuklar pek eglendiler. Sevgili Zeynep Tulu ve Seyma Gundogdu'nun esliginde, palyaco hanim cok guzel yuz boyamalar yapti. Muhabbet, tatli, bayramlasma derken bitti bayram programimiz. Simdi gelelim resimlere ve bizim pastanede pisenlere:
2 katli cikolata sevenlere hitap eden ve benim favorim olan "chocolate enthusiasm". Eh kendim pastayi dizayn edince, istedigim gibi isimlendirmeye de hakkim vardir diyerek bu ismi verdim.

Pastanin disini evde kendi doktugum cikolata bandiyla kapladim. Bayram gunu pastalari ust uste yerlestirdikten sonra, sevgili Hulya Pashaogullari'nin yardimiyla aceton kagidini cikolata bandindan ayirdik. 1. kattaki bantta ara ara beyaz cikolata diskleri yerlestirmistim,o yuzden ara ara beyazliklar var. Asagida pastanin bitmis hali. Taze pembe gul yapraklari ve seker drajeler pastayi pek guzel tamamladi.Cikolatali pasta: Ici krem santi ve frambuaz, disi cikolata ganajla kapli, yogun kakaolu kek ve cikolata bantlar.


Pastanin ortasina da porselenden kalp kutu icinde cicekli heykeli yerlestirdik.

Cok nadir olsada pastam ve ben: beraber resmimiz! Thanks to Seyma Kayman for taking the picture. Love to you... Ayrica resmin yaninda, cocuklar icin ozene bezene hazirladigim "cupcake"leri goruyorsunuz. Cup cake standi sevgili dostum Oznur'un hediyesi. Malesef "little monsterlar" cupkeklerin sadece ustlerini yalayip, kekleri bir kenara attilar. What a waste!!!
Bayram Tatlilarinin Devami:
Muzlu krem santili rulo pasta. Disini pudra sekeri ile kapladiktan sonra, evde kuruttugum gullerle susledim. Gullerin Necdet Hoza'dan oldugunu da not etmem lazim. I love the look!

Tabi tatli masasinda olmayip da,bayan arkadaslarin itinayla hazirladiklari kahvalti masasina eslik eden paskalyalarda hazirdi. Tarife buradan ulasabilirsiniz.

Bon Apetite!