Monday, December 14, 2009

Cuma Gunu ve Cay Saati

Yaklasik 10 gun once Raleigh, Cary hanimlarini bizim eve gonlumuzce bir aksam gecirmek icin davet etmistim. Chapel Hill'li bazi hanimlar da Tiramisu'yu duyunca bize katilmaya karar vermisler. Pek guzel bir aksam oldu. Arkadaslar ne yapalim diye yardim talebinde bulununca, ya da ben samimiyete dayanarak biraz potluck usulu deyince, genel olarak tuzlular misafirlerden, tatlilar benden oldu. Ben de ilk defa denemis oldugum sobiyet ve Kutahya usulu koftelerimi arkadaslar uzerinde deneme firsati buldum:) SO FAR NO DEATH!
Masamiz: Meshur ev yapimi tiramisumuz, ilk deneyim sobiyet...ve daha neler neler!

 

Tiramisu Tarifi
20cmx6cm uzunlugunda bir tabak icin
Kedi dili: ben iki kat yaptigim icin kalin olanlardan yaklasik 1 paket kullandim. (Harris Teeter brand)
1/2 cup Valhorna kakao: siz herhangi bir cesit kullanabilirsiniz,ama benim favorim bu koyu ve zengin kakao, Whole foods'dan bulabilirsiniz.
450ml cig krema: Heavy whipping cream ya da whipping cream olarak herhangi bir markette bulabilirsiniz.
250gr mascorpone peynir: Italyan peyniri, Whole foods ya da Trader's Joe's dan bulabilirsiniz.
3 orta boy yumurta sarisi
1/4 cup seker
Kahve sosu icin: 2 cups ilik su, 4-5 yemek kasigi seker, 3 yemek kasigi instant kahve: Ben nescafe gold kullandim, ama herhangi bir cesit olur.
Hicbir pisirme islemi icermeyen bu tarif size, resturant kalitesinde tiramisu yapmayi ogretecek. Sadece 30 dakika da hem de!
  1. Once yumurta sarilarini 1/4 cup seker ile mikserle orta hizda yaklasik 5 dakika cirpin.
  2. Mikserle marcarpone peynirini yumusayana kadar cirp. Bu peynir krema gibi oldugundan 1-2 dakikada guzel bir kivam alacaktir.
  3. Mikserle cig kremayi katilasincaya kadar cirp. Yuksek hizda cirparsaniz, 7-8 dakika surer.
  4. Yumurta sarilarini peynire ekle ve mikser yardimiyla iyice karistir.
  5. Sonra bu peynir karisiminin yarisini cig kremaya ekle. Bunu spatul yardimiyla kremanin icine "folding" teknigiyle yedir.
  6. Peynir karisiminin kalan kismini da ayni sekilde ekle ve karistir.
  7. Kahve sosu icin, listedekileri karistir. Kedi dillerini iyice bu karisima batir ve tabaga yerlestir. Tabagin butun tabanini biskuvilerle kaplayabilirsiniz, ya da hafif aralikli dizebilirsiniz. En son, kedidillerinin iyice icten islanmalari icin, ustlerine hafifce kahve sosundan ilave edebilirsiniz
  8. Tabagi kedidilleri ile kapladiktan sonra, hazirladiginiz marcarpone kremanin 1/3'unu yayin.
  9. Kremanin ustune bir kat daha, kahve sosuna batirilmis kedi dillerinden yerlestirin.
  10. Kalan kremayi guzelce ustlerine yayin. Bu asamada, ustunu guzelce sivazlayamazsaniz, kremadan 5-6 kasik ayirin. Tiramisuyu yarim saat buzdolabinda bekletin. Dolaptan cikarip, son bir kat daha kremayi surun. Goreceksiniz daha kolay surulecek ve guzel sekil vereceksiniz.
  11. En son ustune elek ya da cay suzgeci yardimiyla kakaoyu serpin. Dolapta yarin saat, tercihen 4 saat bekledikten sonra servis yapabilirsiniz.
Dikkatli olunmasi gereken bir nokta da su ki, cig yumurta sarisi kullandiginizdan hamile bayanlari uyarmak gerekir. Disarda bir sure kalan tiramisuyu yemek de pek akil kari degil sanirim.
Afiyet olsun.

 

 

 

 

6 comments:

busra can said...

Ellerine saglik..Harika gorunuyor, en kisa zamanda deneyecegim.

Unknown said...

Nihalcim,
Oncelikle blogun hayirli olsun hepimize..senin enfez ve goz alici pastalarinla gozumuz ve midemiz bayram edecek..bu arada gulluoglu pogacani yaptim chicago'yu inletti haberin olsun..unun yayildi!!
Tiramisu super olmustu hala tadi damagimda..tekrar yemek nasip olur ins..sevgiler

Serra said...

hani benim pastamin resmi???

cileklipasta said...

Zeynep'cim senin spesyali de koyacagim, ama oyle yogunum ki isyerinde. En kisa zamanda resimlerle beraber tarifi de koyacagim. SOZ...

busra can said...

Yeni yazilarini bekliyoruz heyecanla..

cileklipasta said...

En kisa zamanda...