Wednesday, December 29, 2010

Ogrencimin Pastasi

Yaklasik 2 hafta once bir gruba, cogunlugu NC State ogrencisine, evimde pasta suslemenin temellerini ogretmeye calismistim. Yukaridaki pastayi da, bu gecenin sonrasinda, becerikli doktora ogrencisi Emine'cim esi icin pisirip, suslemis. Ben ilk deneme olarak cok basarili buldum. 10 uzerinden 9!

Tuesday, December 28, 2010

Yilbasi Sekerlemeleri

EVET, bu tamamen bir hayir "3" kurabiyeden ve royal icing denilen sekerle suslenmis bir kurabiye.

Alan ve Barbara'ya Neval'le goturdugumuz tatil kurabiyelerinden kompozisyonlu olani. Digerleri de asagida, asilabilecekleri onlarin cam agacina beraber astik.











Sekilli Kurabiye Tarifi

(Recipe for Cut Out Cookies)

1 adet oda isisinda bekletilmis yumurta
1 paket kabartma tozu (1 tatli kasigi)
150 gr yumusak tereyag (1 stick + 2 yemek kasigi)
2 su bardagi un
1 cay bardagi misir nisastasi
1 su bardagi pudra sekeri

Tatlandirmak isterseniz limon, portakal aromalari ile vanilya kullanabilirsiniz.

1) Yukaridaki tum malzemeyi yogur. Hamuru ikiye bolup, strecle sarip dolapta 2 saat dinlendir.

2) Hamurun ilk parcasini alip, elinizle tekrar yogurun. Iki yagli kagit arasinda merdane ile 0.6cm kalinliginda acin.

3) Kalibinizi una batirip hamurlardan sekil kesin. Sekil disindaki hamur kisimlarini alip ayirin. Fakat kestiginiz sekiller hala yagli kagit uzerinde, ve o sekilde dolapta 15 dk dinlendirin.
4) Katilasan kesilmis sekilli hamurlari parsomen kagidi serilmis ve yaglanmis tepsiye koyun.
5) Onceden 3500F’a isitilmis fririnda yaklasik 15-16 dakika pisirin.
Kurabiyeler disari ciktiginda hala hafif yumusak olacak. Sakin daha fazla pisirmeyin, cunku bu kurabiyeler firin disindada pismeye devam edeceklerinden, soguyunca sertlesecekler.
6) Pisen kurabiyelerin iyice sogumasini bekleyin ve sonrasinda susleyin.
Ben susleme teknigi olarak royal icing’i tercih ettim.

Royal Icing
3 yemek kasigi meringe (wilton markaninkini kullaniyorum, Michael’s ya da ACmore da bulabilirsiniz)
4 cup pudra sekeri
6 yemek kasigi ilik su

1) Butun malzemeyi mikserle yuksek hizda 5-7 dakika cirp. Beyaz parlak bir goruntu olusacak. Bu en kati hali ve sikma torbasiyla cicek yapmak icin kullaniliyor.

2) Kullanacaginiz kadar icing’I ayri bir kaba alin, geri kalanin uzerini nemli bir bezle kaplayin.

3) Icing’e istediginiz gida boyasini ekleyip karistirin. Sonra yavas yavas su ekleyin ve karistirmaya devam edin. Ne zaman olusan “peak” 10 saniye sonucunda kaybolursa, icing’iniz “flow” denen kivama gelmis demektir. Bu icingle kurabiyenin icini dolduracaksiniz.

4) Ayirdiginiz sert icingi, ucunda wilton 1 numara uc olan sikma torbasina doldurup kurabiyenizin kenarlarini belirleyin.

5) “Flow” kivamindaki inceltilmis icingi ise plastik bir torbanin icine koyup, torbanin ucunu delin. Sonra kurabiyelerinizin icini doldurun.

Isterseniz icing donmadan once uzerine renkli sekerlerden serpebilirsiniz, ya da seker drajelerden yerlestirebilirsiniz.

6) Icing iyice donduktan sonra, tecihen 1 gece oda isisinda bekletildikten sonra, uzerine detay calisabilirsiniz. Sert kivam icingden 3 yemek kasigina 1 cay kasigi su ekleyip, farkli uclarla istediginiz ince detayi calisabilirsiniz.
Sert royal icing ile siktigim ve kuruttugum gulleri de kurabiyeleri suslemede kullandim. Sizlerde degisik cicekler kullanabilirsiniz.

http://www.wilton.com/ sayfasinda bu teknikle alakali pek cok bilgi var, bakmanizi tavsiye ederim.

Kolay gelsin.

 

Kartpostal Gibi Goruntuler

Yaklasik 3 hafta once bazi arkadaslari cumartesi cayina davet etmistim. Tam da o gun oyle guzel bir kar yagdi (4 Aralik 2010). Derya Mumcu arkadasimizin da ayrilis vakti yaklasirken beraber vakit geciririz dusuncesiyle bir cay icelim dedik.
Ek pastalar, kucuk cupkekler (Neval susledi), sagra (yine bu davete ait degil), manta kurabiye
Ayse Calis Hoca ve Derya Mumcu(i)
ve bendeniz
Degisik bir cicek arajmani: Cicekleri saplarinda kisacik kesip, su ve seffaf boncuklarla doldurdugunuz yassi vazonuzun icine yerlestirin.