Tuesday, March 16, 2010

Un Kurabiyesi

Yedi sene sonra Amerika'da un kurabiyesi yapmayi basardim. Turkiye de devamli yaptigim bu kurabiyeler, Amerikan marka aldigim pudra sekeri ile yapilinca tas gibi sert oluyordu. Ben de bu kurabiye sevdasinda vazgecmistim, ta ki annemin cani un kurabiyesi isteyene kadar. Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim:
Malzemeler:
2,5 kap un (3 su bardagi)
1 kap pudra sekeri (1 su bardagi)
2 cubuk tuzsuz tereyagi (226 gr)
  • Tereyagini erittikten sonra, derin bir kabin icine koydugunuz un ve pudra sekerinin uzerine dokun. Ellerinizle hamuru yogurun.
  • Tepsi icine parsomen kagidi yerlestirin, yaglamaniza gerek yok.
  • Hamurdan ufak parcalar alip, elinizle cubuk seklinde yuvarladiktan sonra, plastik strec arasina yerlestirin. Bu sekilde cubugu daha kolay uzatip, guzelce sekil verebileceksiniz. Sonra bicakla 45 derecelik yan acilarla hamuru kesin. Boylelikle resimdeki baklava sekli olusacak. Dilimleri tepsiye yerlestirdikten sonra, catal ucuyla ustlerini hafifce cizin.
  • Onceden 350oF'a isitilmis firinda dilimlarin kalinligina gore 10-12 dk pisirin. Kurabiyeleri firindan cikardiginizda hala cok yumusak olacaklar, hatta pismemis gibi gozukecekler. Kurabiyeler firindan cikardiktan sonra da iclerindeki isidan dolayi pismeye devam edecekler. O yuzden biraz fazla pisirirseniz, kurabiyeler soguyunca epey sertleseceklerdir.
  • Firindan cikarir cikarmaz, ustlerine pudra sekeri serpin. Boyleikle pudra sekerleri kurabiyelerin uzerine yapisacak, ve aynen pastahanelerdeki un kurabiyeleriniz olacak.
Afiyet olsun.

No comments: