Monday, February 27, 2012

Seker Hamurundan Yabani Gul


2 senedir youtube sayfalarindan seker hamurundan ya da gumpaste'den gercekci cicek yapimini izleyip ogrenmeye calisiyordum. Ama bir turlu zaman ayirip, bu ciceklerden yapmaya firsatim olmamisti. Sonunda gecen ay Emine Gokce annesi ve babasi ile bizi ziyaret etmeye karar verince, ben de bu ciceklerden birini deneme imkani buldum. Pastanin uzerinde gordugunuz cicek fondanttan yapildi. Tabi sonra bu cicegi saklayip, sevgili arkadasim Evren'in dogumgunu pastasinda kullandim. Onun resmini ayriyeten yayinlayalayacagim.


Cicegin orta kisminda 1,5"lik yuvarlak bir styrofoam var. Cicegin yapraklarini tek tek sekillendirip, bu yuvarlak etrafina yumurta beyazi su karisimi ile yapistirdim. Yapistirici olarak su da kullanilabilir, ama yumurta beyazi-su karisimi daha hizli kuruyor ve kuruyuncada cok guclu bir sekilde yapraklari birarada tutuyor. Boyle cok yaprakli cicekler agir oldugundan, ve bu agirlik yapraklarin dusmesine sebep olabileceginden, yumurta beyazi-su karisimini tavsiye ederim.


Pastanin alt kismindaki bant ise, wilton markasinin kagit yapraklar halinde satilan seker hamurundan kesildi. Sonra yagli krema etrafina sarildi.
Pasta seker hamuru ile kapli degil. Evde yaptigim yagli krema ile kaplayip, dolapta biraz sertlestikten sonra da parsomen kagidi ile elimle duzelttim.

 Yagli krema tarifi:
1 cup crisco yag (isteyen tamamen tuzsuz 1 cup tereyag, ya da 50% tereyag 50% crisco yag kullanabilir)
4 cups pudra sekeri
1-2 yemek kasik sut
1 yemek kasigi misir sekeri suyu (corn syrup) (isteyen ekleyebilir)
  1. Yag ve 1 cup pudra sekerini derin bir karistirma kabinda mikserin orta karistirma hiziyla karistirmaya baslayin. Iyice karisinca, yavas diger sekerleri ekleyin.
  2. En son sut ve surubu ekleyin. Yumusak puruzsuz olana dek en yuksek hizda (yaklasik 10 dakika) karistirin.  Arada spatulla karistirip karisimi toparlayin. 
  3. Her ara verip tekrar bu karisimi kullanacaginiz zaman, tekrardan mikserle 3-4 dakika daha karistirin. 
  4. Bu krema biraz sert olacak, boylelikle kekin disini kaplayip, dondurduktan sonra, uzerine parsomen koyup, utuler gibi duzeltebileceksiniz. Cok asiri kuru oldugunu dusunurseniz, 1-2 yemek kasigi daha sut ekleyebilirsiniz.
Onemli puf noktalari: Sut yerine su kullanbilirsiniz, bunun avantaji sicak havalarda kremanizin bozulma ihtimalini ortadan kaldirmaktir. Sut ise daha parlak bir goruntu verir. Misir surubu ise pudra sekerinin kristallesip, yerken agza parca parca gelmesini engeller. O nedenle pasta tekniklerinde anahtar iceriklerden biridir. Ayni sekilde ganaj yaparken kullanilmasinin sebebi de budur. Kristallesme engellendiginden, cikolata ganajiniz daha parlak gozukur.


 

 

4 comments:

Anonymous said...

Yaziyi okumadan pastaya ilk baktigimda, ciceklerin gercek cicek oldugunu dusundum. Yaziyi okuyunca senin yaptigini anladim. Ne kadar gercekci olmus. Cok begendim, ellerine saglik. sevgiler bizden.

cileklipasta said...

Sagol sevgili Seyma'cim. Uzun zamandir pasta yapamiyorum, daha yeni yaziyi bitirdim, Funda'dan cevap bekliyorum. Ins bu ay granti verirsek, bol bol pasta yapacagim.

Unknown said...

Harika bir pasta olmuş.
Emeğine,ellerine sağlık.
Sevgiler.
Takibindeyim.

cileklipasta said...

Bloguma hosgeldiniz Hayat Cafe yazari. Yorumlarinizi bekliyorum. Su an sekerden cicekler uzerine yogun bir calisma icindeyim. En kisa zamanda bu resimleri de yayinlayacagim.