Sunday, September 27, 2009

LIMONLU NEMLI POUND KEK

Kek konusunda kitaplara pek guvenmem. Genelde kendi deneyimlerime dayali bir kek yaparim ya da internetten cok takip ettigim siteleri bir arastiririm. Fakat bu sefer yeni aldigim Cuisine at Home dergisinin Agustos ayi, kek yapma acisindan ilgimi cekti. Bugun ben de sadece ev halkimiz icin bu dergiden, tarifte cok az degisiklikle limonlu pound keki denedim. Gercekten pastaneden cikmis gibi lezzetli ve yumusacik oldu. Ayrica kekin ici de cok hos gorumluydu: dolgun, parlak, ama yumusacik.
Malzemeler:
1 cup sut
1 tatli kasigi vanilya
1 tatli kasigi limon eksresi
1 1/2 cup (all purpose) un
1 1/2 kek unu
1 cay kasigi kabartma tozu
1/2 tatli kasigi tuz
2 stick (herbiri 113 gram, ya da 1/2 cup) tuzsuz yumusak tereyagi
1/2 cup cig krema*
2 cup seker
6 oda isisinda yumurta
Firin ayari: Onceden 325F'a isitilmis. Bu derece ayari kullandiginiz kaliba gore degisir. Eger koyu renkli derin bir kek kalibi kullaniyorsaniz, 325 ile 350F arasi isi ayari degisir. Acik renkli kaplarda ise 350F idealdir. Yine de ilk defa kullandiginiz bir kalibi "HAFIYE" gibi takip etmekte fayda var. Benden soylemesi...
Yapilisi:
  1. Sutu ilit.
  2. Yag ve sekeri el mikseri yardimiyla orta hizda puf puf olana kadar karistir. Yaklasik 4-5 dakika.
  3. Cig kremayi ekle ve seker iyice eriyinceye kadar cirp.
  4. Teker teker yumurtalari ekle ve karistirmaya devam et.
  5. Sonra unu ekle ve karistir.
  6. Sutu ekle ve karistir.
  7. En son kek unu, tuz, limon eksresi, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip karistir.
  8. Kalici guzelce spreyle yagla.
  9. Hamuru kaliba dokup, ustunu duzledikten sonra, 325F'da yaklasik 60-70 dakika pisir. Kekin pisip pismedigini kurdan ile  test edin.
  10. Pisen keki firindan cikardiktan sonra, 10 dakika kalip icinde sogutun. Sonra bir bicakla kekin kenarlarini oynatip, ters cevir ve kalipdan cikar. Soguyunca servis yapin. Isterseniz uzerine pudra sekeri serpebilirsiniz.
* Orijinal tarifte cig krema yerine, 4 oz. krema peynir kullaniliyordu. Peynir konusunda emin degilseniz, benim gibi cig krema kullanabilirsiniz.
* Limon eksresi yerine kekinizi sadece vanilyali da yapabilirsiniz. O zaman 1 olcu daha fazla vanilya (yaklasik 2 tatli kasigi) kullanmanizi tavsiye ederim.

Afiyet olsun.


3 comments:

Serra said...

himmm cok guzel gorunuyor her zamanki gibi. Bayramda yaptigin limonlu kek de harikaydi. Ellerine saglik, ve kendini cok yorma.

cileklipasta said...

Zeynep'cim (Tulu) sen misin?
Bloguna giremedim, ama Serra'dan sensin diye dusundum.
Bloguma uye olur musun?

Serra said...

evet biziz:)