Saturday, September 26, 2009

BADEMLI PASKALYA COREGI (CHALLAH BREAD)

Yilaar sonra aradigim o pastane paskalyalri tadini yakalamak nasip oldu. Yemek kursu ogrencilerimizden Dave Hoff bana ve Oznur Hatip hanima birer adet "Swedish Cakes and Cookies" adli kitap hediye etmisti. Soyle bir tariflere bakinca, paskalya coregini denemeye karar verdim. Ilk olarak gecen ilk baharda yaptim, ve o gunden bu yana kahvaltilara, ikindi caylarina, hatta iftar sofralarinin vagecilmez bir tadi oldu. Iste tarif:

Malzemeler
150 gr (2/3 cup) tereyagi
2 cup sut
50 gr taze maya yada 2 yemek kasigi aktif kuru maya *
1/2 cay kasigi tuz
1/2 cup seker
1 cay kasigi mahlep *
1 yumurta
6 1/4 cup un (all purpose)
Ic malzemesi:
100 gr (1 stick yada 7-8 yemek kasigi) oda isisinda yumusamis tereyag
1/3 cup seker
1 cup iyice cekilmis badem ya da findik
Ustune surmek icin:
1 yumurta
1/2 tatli kasigi seker
Firin ayari: Onceden 400F'a isitilmis.
* Ben Fleichman marka kuru maya kullaniyorum. 1 paket 7 gram ve 1 yemek kasigina denk geliyor. Onun icin 2 paket (7'ser gramdan) gerekiyor.
* Ben bu tarifi mahlepsiz de yapiyorum, ve tadi cok guzel oluyor.
Tereyagini erit.
Mayayi derin bir kaba koy. Ilitilmis sutu ve sekeri ekle. Bundan sonra karisimin ustunu ort ve 5 dakika bekle. Mayali hamurlarda onemli bir nokta, metal bir kasikla ya da herhangi bir sey kullanmamaktir.
Yumurtayi ekle.
Uzerine 3 cup un ekledikten sonra eritilmis tereyagini ekle. Dikkat edin tereyag cok kizmis olmasin. Yoksa mayalar olur ve hamurunuz mayalanmaz. Hamuru yogurun.
Tuzu, unun kalanini ve mahlepi ekleyip, hamuru yogurun.
Ustunu bir bezle ortup, yarim saat oda isisinda bekletin.
Bu arada ici hazirlayin: oda sicakligindaki bir stick (100 gram) tereyaginin icine sekeri ve bademleri ekleyip, catal yardimiyla karistirin.
Hamuru once 2'ye bolun. Sonra bu hamurlari da 3 esit parcaya bolun. Her parcayi uzunlamasina yuvarlayin. Elinizin yardimyla hamurlari duzleyin. Iclerine tereyagli-bademli karisimdan surup, kenarlarini birlestirip kapatin.
Sonra 3 hamuru sac orgusu seklinde orun. Bu olcuden 2 buyuk sac orgusu cikiyor. Sac orgulerini, parsomen kagidi kaplanip yaglanmis tepsiye koyun. . Tepsi uzerinde de yarim saat dinlendirin.
En son ustlerine sekerle cirpilmis yumurtayi surup, biraz da ogutulmus badem ekleyin.
Isitilmis firinda yaklasik 30-32 dakika pisirin.
Ustlerinin parlakca kizarmasi icin, firinin "broil" ayarini acip, en son 1-2 dakika daha pisirebilirsiniz.
Pisen paskalyalari firindan cikarip, oda isisinda sogutun. Ustlerine bez ortmeye gerek yok. 2 saat dinlenmis paskalyalar cok kolaylikla ince ince dilimlenebilir. 1 sac orgusunden yaklasik 20 kisilik dilim cikiyor.



Isterseniz ustune pudra sekeri de serpebilirisiniz. Afiyet olsun.

4 comments:

papilo said...

Nihalcigim, bugun gozlerimiz seni aradi Esra'nin partisinde...

Paskalya coregini komsum Habibe sayesinde biz bile yedik desem. Yaa, nereden nereye?

Ben cok severim, ODTU'de yurtta kalirken Yunanistanli bir oda arkadasim vardi, her gelisinde isterdim, digerlerine de vermezdim, bu bana ozel geldi diye, onun tadini yakaladim senin paskalyayi yerken, annem de ceviz kullanarak yapar ama seninkinin tadi tam paskalya olmus, mahlepsiz de olsa mahlep tadi vardi sanki...
Ellerine saglik tekrardan...
Beni aldin yurt gunlerimde goturdun :)

cileklipasta said...

Afiyet olsun Hulya'cim. Bugun hakkinda malesef dun aksam 8'e kadar haberim olmadi. Gelmeyi cok isterdim, ozellikle Esra icin. Arkadaslarin attigi davet emaili gelmedi, telefonla da arayip soylenmeyince, malum telepati yetenegim de yok, ben de cok gec ogrenmis oldum. Bugun bir suru plan vardi. Ayrica bayagi hasta oldugumdan, bu planlarin bir kismini da iptal etmek zorunda kaldim. Onceden haberim olsaydi mutlaka Esra icin bir bebek pastasi ya da kurabiyesi yapip, gelemesemde ulastirirdim. Isteklerim keske de kaldi. Artik dogumdan sonra nasip olursa, gelenlere ikram etmesi icin "hosgeldin bebek" kurabiyeleri yaparim. Nasip. Umarim parti guzel gecmistir. Zaten duydum Ilknur'da pasta yapacakmis, yani her halukarda pasta yemissiniz :) Ufak beye selamlar...

Unknown said...

InsaAllah deneyecegim yarin bakalim nasil olacak. Guzel olmazsa senden isterim artik :)

busra can said...

Biraz once tarifi denedim.Konusu mis gibi her yere yayildi. Gece 12 oldu ama galiba bir dilim yemeden uyuyamayacagim. Tarif cok guzel tuttu. Ben olcuyu bir 3/4 seklinde kucuttum. Ekmek makinasinda yogurttum. Harika oldular.Yalniz firinda 2 dakika fazla beklettim galiba. Neyse, tarif icin cok sagolasin.