Thursday, September 24, 2009

Puf Noktalari


  • Katli pastalarin birbiri uzerinde cokmeden guzelce durabilmesi icin, bir ince noktada kekin biraz daha sert olmasi. Normal bir kek cogunlukla daha nemli ve yumusak oldugundan, ustune bir agirlik konuldugunda cokecektir. Sert bir kek bu tarz bir agirligi daha kolaylikla yuklenecektir. Boylelikle 2 katli bir pastada, aralara cubuk eklemeden direk kekleri birbiri ustune insa edebilirsiniz.


  • Kek bir sert ise ya tamamen tariften yagi cikararak ya da miktarini azaltarak elde edebilirsiniz. Yalniz yagi azalttiginizda, un miktarini da azaltmayi unutmayin. Ayrica hamurunuz diger kek hamurlarindan daha koyu olmalidir. Tarif icin yagsiz pandispanya kek hamuru tarifine bakabilirsiniz.


  • Folding: her ne ise eklediginizde, bir plastik spatul ya da kasik yardimiyla, yarim daireler cizerek bu maddeyi elinizdeki karisima yedirmenin adidir. Boylelikle karisim icindeki hava kabarciklari bozulmaz ve karisim sunmez. Bu teknik ozellikle mus ve kek hamuru hazirlamada kullanilir.


  • Yaspasta yaparken en onemli noktalardan birisi de kekinizi guzelce duzlemis olmanizdir. Kekinizi ikiye ayiriyorsaniz ya d ustunu duzlemek istiyorsaniz soyle yaparsaniz cok kolaylik olur: Sogumuz olan keki, jelatinleyin ya da Saran wrap (Amerikadaki bir markanin jelatin kaplamanin adi) ile sarin. Kekin heryerini kaplayin. 3-4 saat dolapta bekletin. Sonra keki kolayca ikiye bolup, duzleyebilirsiniz. Hatta istediginiz sekli vermek icin kolyaca oyabilirsiniz


  • Bir pasta kekini kac gun onceden hazirlayabilirsiniz? Bitmis bir yaspasta bir gun dolapta yada dusuk isili bir yerde tam 1 gun bekledikten sonra tam kivaminda ve guzel olur. Zaman sorunu yoksa her turlu kremali pastayi bir gun onceden hazir etmek ve dolapta saklamak tecrubelerime dayanarak yaziyorum en idealidir. Seker hamuru kapli pastalari teslimden 3 gun once bitirip dolapta saklayabilirsiniz. En az 24 saat dolapta bekleyen pasta daha kolay kesilir ve dilimlerin sekli bozulmamis olur. Pastanin kekini ise en fazla 3 gun onceden pisirip, pastayi yapana kadar jelatin kapli sekilde buzdolabinda saklayabilirsiniz. Yada dondurucu kisminda 3 ay kadar saklabilirsiniz. Keki kullanacaginiz gunden bir gece once oda isisina cikarin, sabah hazir olur. 

1 comment:

Unknown said...

cok guzel ve yararli bilgiler cokkk saol Nihal.